Szolgáltatói Garancia

A garanciavállalás mostanra természetessé vált. Legyen az gyártói, kereskedelmi, vagy szolgáltatói garancia. A garancia lényege, és a vállalatok közötti különbözőség azonban a garanciális teljesítésben rejlik. A targoncaszerviz egy speciális példája ennek

2021 augusztus 18.

A Garancia

Garanciavállaláskor a garanciát vállaló felelősséget vállal azért, hogy az általa gyártott, termesztett, vagy forgalmazott termék az elvárt minőséget produkálja, és ellenkező esetben a nemmegfelelősséget korrigálja, termékcserével kijavítással, vagy pénzvisszafizetéssel ügyfelét kárpótolja. Persze a garanciavállalásnak vannak feltételei, de nagyjából ennyi.

Mégis miben különbözik a szolgáltatói garancia, jelen esetben a targonca javítási- vagy szervizgarancia?

Garancia a targonca szervizben

A javítási- vagy szervizgarancia magában hordozza az összes többit is. Ugyanis általában egy terméket kell beépíteni, cserélni, amely termékért, a termék minőségéért, megfelelő működéséért, teljesítményéért garanciát kell vállalni. Sőt általában más anyagokat is kell feltölteni, mely anyagok gyári paramétereiért, viszkozitásért, hőmérséklettartományárét és egyéb használati tényezőkért is garanciát kell vállalni. Továbbá egyéb segédanyagok, javítókészletek, tömítések stb. megfelelősségéért is garanciát kell vállalni. És természetesen garanciát kell vállalni az elvégzett szolgáltatásért.

A targoncaszerviz, ha lehet, még ennél is több. Legalábbis a SÓSTÓTARG KFT. által végzett szervizek esetében. A szervizeink azért olyan részletesek, alaposak, és talán kicsit bürokratikusak, mert a szerviz végeztével garanciát vállalunk azért, hogy a következő szervizig a targonca (rendeltetésszerű használat mellett !) üzemképes, biztonságos, és megfelelő teljesítményre képes marad. Ezért fontos, hogy az erőforrást (motort), az erőforrást kiszolgáló egységeket, a vázszerkezetet, a futómű elemeit, a menetteljesítményt és jellemzőit, az emelőszerekezet egységeit, a biztonsági berendezéseket, kormányozhatóságot, fékteljesítményt stb. alaphelyzetben, és üzemi működés közben is, terheléses próbaüzemben, egyéb speciális mérésekkel, tesztelésekkel átvizsgáljuk, az abroncstól a torony tetejéig, a targoncát teljes egészében. A szervizről dokumentáció készül, mely tartalmazza az esetleges meghibásodásokat, hiányosságokat, és biztonságtechnikai eltéréseket. Az üzemeltető tehát azonnal teljes képet láthat arról, milyen állapotú a targonca, és esetleg milyen munkálatokat kell elvégezni ahhoz, hogy az elvárásoknak (vagy előírásoknak) megfelelő legyen. Eldöntheti a további teendőket. A garanciánk tehát a dokumentált tartalommal együtt érvényes.

Garancia a targonca javításban

Garanciát vállalunk az általunk elvégzett javításra, az általunk beépített alkatrészekkel, általunk biztosított és felhasznált anyagokkal. A javítás végén próbaüzem, tesztelés, terheléses üzem és dokumentáció következik. Dokumentáljuk az elvégzett javítást, a beépített alkatrészt, és a javítás közben feltárt egyéb hibákat, megállapításokat. A javítási garanciának is alapvető feltétele a rendeltetésszerű használat.

Mi az a rendeltetésszerű használat? Valaki nem tudja, mit kell csinálni a targoncán?

A targonca rendeltetésszerű használata

Na, ez a fejezet a targonca használati utasítása nevű könyvben úgy 8-10 oldal. Akinek targonca vezetői vizsgája van, az álmából felriasztva is tudja, minden sorát, ezért felesleges részletezni. Mégis, azoknak, akinek nincs ilyen vizsgájuk, egy példa segít a megértéshez, mi is az a rendeltetésszerű használat, targonca esetében:

Már számtalanszor végeztünk targonca hátsó futómű felújítást, ami nem kevés alkatrészcserével jár. A hosszú évek alatt az alkatrészek megkopnak, meggyengülnek, vagy el is törnek, általában a porvédők elhasználódása, korrodálódás, porlerakódás, vagy egyéb terhelési igénybevétel miatt. A menetteljesítmény, terhelhetőség, kormányozhatóság negyedére esik.

A futómű felújítás komplett tisztítási folyamattal kezdődik, majd az új alkatrészek beépítésével, zsírzással a futómű majdnem megközelíti a gyári menettulajdonságokat. De ez nem azt jelenti, hogy a targonca szárnyakat is kapott. Vagyis, továbbra is tilos a szántásba hajtani vele, tilos a gödrökön átugratni, tilos a laza kavicsban rodeózni, tilos vontatni vele, tilos túlterhelni, és nagyon tilos az ellensúlyt "megpótolni", hogy "ügyesebb" legyen! Ezek a tevékenységek a NEM  rendeltetésszerű használat ismérvei, azért mert sem a gyártó sem a tervező nem vette számításba az ilyen szélsőséges felhasználási lehetőségeket a futómű alkatrészek, és szerekezeti elemek tervezésnél, gyártásnál.

Garanciális teljesítés

A targoncaszerviz és targonca javítási tevékenységeinket a hibalehetőségek minimalizálásával végezzük. Lehetőleg gyári alkatrészeket építünk be, csak olyan anyagokat töltünk fel, amelyek a gyártó által előírt paramétereknek, hőmérséklettartománynak, viszkozitásnak megfelelnek, olyan kiegészítő- és segédanyagokat használunk, amelyek a felhasználási területre javasoltak, olyan speciális célszerszámokat használunk, amelyeket a szerelési technológiák előírnak, olyan technikákat és módszereket alkalmazunk, amelyek követik a legújabb trendeket, szakmailag képzett, szakműhellyel felszerelt partnercégekkel végeztetjük az egyes speciális javításokat, megmunkálásokat, szakmai hátterünkkel biztosítjuk a javítási és szerviz folyamatok célirányos, hatékony, szakszerű kivitelezését. 

Tevékenységünk alatt felmerült néhány garanciális javításunk alkalmával előfordultak felhasznált, egyedi gyártású tömítési anyagok pontatlanságából adódó olajfolyás miatti garanciális cserék, izzítógyertyák gyári minőségi hibájából adódó garanciális cseréi, izzítórelé paramétereltérés miatti garanciális cseréje, és szakműhelyben történt főelem felújítás/tömítéshiba miatti garanciális javítása. A garanciális teljesítés több esetben a bejelentés napján (!!) megtörtént, általában pedig másnap teljesítettük.

(Két esetben pedig üres volt a palack, de garanciálisan nem számoltuk fel a kiszállási díjat....  :)

 

Dokumentáció

A garanciavállalás fontos eleme a dokumentálás. A targoncaszervizre vagy javításra történő megbízással kapcsolatos dokumentációknak, árajánlatoknak, jegyzőkönyveknek, munkalapoknak tartalmaznia kell a garanciális feltételeket, és azokat a részletes információkat, amelyek a korrekt üzletkötéshez, és szolgáltatáshoz nélkülözhetetlenek. Ügyfeleink ezáltal megkapnak minden információt, és lehetőséget arra, hogy a megbízás bármely szakaszában kérdéseikkel, vagy kéréseikkel bizalommal forduljanak felénk.

 

Szolgáltatói garancia

A garanciavállalás tehát egyrészt egy óriási felelősség, azért a munkárét, amelyet végzünk, másrészt egy lehetőség a kiemelkedő, minőségi szolgáltatás megjelenítésére a targoncaszerviz piacon, a maradéktalan szolgáltatói garancia teljesítésével.

 

Legyen Ön is a mi ügyfelünk, fogadja maradéktalan szolgáltatói garanciánkat!

 

 SÓSTÓTARG   2021.08.18.

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. RENDBEN Szabályzat