Az elektromos hiba feltárásának feltételei: szakértelem, tapasztalat és türelem

A targoncák elektronikával felszerelt új generációja évek óta jelen van, némely típusoknál a kezdetektől. Az ilyen targoncák elektromos hibáinak feltárása szakértelmet, tapasztalatot és olykor végtelen türelmet kíván. Sőt, olykor partnereink türelmét is.

2024 április 25.

Targoncaüzemeltetőként talán a legbosszantóbb hiba, amikor teljesen váratlanul, minden komolyabb előjel, és látható mechanikai hiba nélkül a targonca egyszercsak megáll, nem indul, nem emel, vagy csak egyes funkciókat működtet.

A következőkben azokról az elektronikával felszerelt targoncákról esik szó, amelyek nem igényelnek komputeres diagnosztikát, nem is lehetséges ilyen módon hibaforrást keresni, és javításukhoz valamint alkatrészcseréhez nincs szükség komputeres illesztőprogramra! Azokról egy következő beszámolóban teszünk majd említést!

Mi a baja?

Hangzik a telefonban legtöbbször. És, természetesen azonnali, telefonos segítséggel, esetleg ráolvasással, megoldást várnak a szervizestől, aki már oly sok problémát kiiktatott a targoncájukon, pikk-pakk, egyszerűen, ügyesen, gyorsan, minden bonyodalom nélkül. Hát, akkor egy ilyen csekélység, nyilván a kisujjában van, és már mondja is a telefonban a megoldást, ... hogy ezt a gombot tessék megnyomni, vagy azt az izét "megpiszkálni"... és már megy is. Ez az elképzelés. Sajnos a valóság általában ettől fényévekre van.

Elektromos hiba feltárásának folyamata

Az elektronikával felszerelt targoncák, még a legegyszerűbbek is, több kilométer (!!!) kábelen keresztül kapják a jelet, és persze a feszültséget, egyik alkatrésztől a másikig. Akadnak relék, biztosítékok, vezérlőegységek, megszakítók, ellenállások, és még egy csomó olyan kütyü, amelyek működési elvét, összefüggéseit és kezelési technikáját kevés földi halandó érti meg, és még kevesebb tudja helyesen rendszerezni, kimérni, tesztelni, összerakni, működtetni. Kell a tudás, kell a sok évnyi tapasztalat, és kell hozzá türelem.

És bizony, kell hozzá a targoncaüzemeltető türelme is.

Ugyanis a hibák legtöbbször igen alattomosan, elrejtve, alig láthatóan, sőt, néha kifejezetten láthatatlanul keletkeznek, minden előjel, kísérőjelenség, vizuális nyom, hang vagy szagjelenség nélkül. Ilyenkor nem marad más, mint a szisztematikus vizsgálati módszer. Vagyis mindent, mindenhol, mindennel mérni, ellenőrizni, tesztelni. Több kilométernyi vezetéket végigellenőrizni, az esetleges sérüléseket, összeégéseket egyesével javítani, keletkezésük okát megszüntetni, további sérült elemeket újraellenőrizni, cserélni, javítani, tesztelni, stb., stb. Szinte végeláthatatlan folyamat. Ennél már csak az a nehezebb, hogy megértessük kedves partnerünkkel, hogy a targoncája jó kezekben van, csak most kicsit több türelemre és megértésre van szükség, ... részéről.

És, természetesen az esetek 80 %-ában nem lehet előre megmondani, mennyi időbe telik, milyen alaktrészeket kell pótolni, és mennyibe fog kerülni.

Azért, néha vannak kivételek. Többször előfordul, hogy egyes típushibákat kis idő alatt is kiszűrtünk, vagy szemrevételezés során a látható jelekből következtetni lehetett egyes alkatrészek állapotát előidéző okokra. Van ilyen is. Sajnos, ez a kevesebb.

Vagyis, megrendelőink részéről marad a bizalom, és a türelem.

Szerencsére, vagy talán érdemünkre legyen mondva, a mi ügyfeleink bizalma és türelme továbbra is töretlen. 

És ez minden alkalommal megerősít bennünket abban, hogy az irány jó, az elhivatottság fontos, a szakmai elveinkből pedig továbbra sem engedhetünk egy fikarcnyit sem!


Ha Ön is szeretne egy olyan targoncaszerviz szolgáltatót, amely felé teljes mértékű bizalma lehet, és amellyel szemben tanúsított türelme megtérül, jelezze felénk igényét, még ha az esetleg, egy fránya elektromos hiba javítása is lenne!

 

Legyen igénye(s), legyen Ön is a mi Ügyfelünk!

 

SÓSTÓTARG 2024.04.25.

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. RENDBEN Szabályzat