Targonca karbantartás, tisztítás

Ha karbantartásról van szó, általában tébláboló téemkásra gondolunk, egy villáskulccsal a kezében. Pedig a gépek karbantartása pl.: a tisztítás is! Targoncák esetében is fontos, sőt ajánlott a rendszeres tisztítás, alapos mosás, több okból is.

2022 augusztus 31.

Legfontosabb okok:

 

1. Higiénia

Nem is gondolnánk, hogy egyes telephelyeken milyen veszélyes anyagokat "gyűjt össze" egy mindennapos tevékenységet ellátó rakodó gép, miközben különböző munka műveleti helyszíneken, és helyszínek között mozog. Vegyszereket feldolgozó, csomagoló üzemekben a szálló por ugyanúgy lerakódik a targonca kezelőegységein, felületein is, mint bárhol máshol, ezáltal kezelője közvetlen kapcsolatba kerülhet egyes allergiát, vagy mérgezést okozó vegyszerekkel. Ilyen esetekben alapból ajánlott egyes munkavédelmi ruházatok, kesztyű, köpeny, stb. viselése, de ezen túlmenően is érdemes a tisztításra nagyobb figyelmet fordítani. Növénytermesztéssel, feldolgozással foglalkozó üzemekben a növényi rostok, pollenek gyűlhetnek össze egyes felületeken, amelyek szintén allergiát, bőrirritációt, és egyéb kellemetlen tüneteket okozhatnak. Állattenyésztő telephelyeken az állatok ürüléke rakódhat le, amely szintén súlyos allergiás reakciót válthat ki, sőt ezen túlmenően akár fertőzést is okozhat. Húsfeldolgozó üzemekben még ennél is súlyosabb lehet a helyzet, ugyanis a feldolgozás során keletkezett "hulladék" lerakódása nagyon komoly fertőzést okozhat, súlyosbítva a helyzetet egy esetleges kézsérülés, vágás, horzsolás útján történő megfertőződés! Mindezek elkerülése érdekében ezekben az üzemekben minden munkagépet akár napi rendszerességgel tisztítani, sőt egyes esetekben fertőtleníteni kell!

Nem árt azt is szem előtt tartani, hogy egy használt targonca vásárlásakor felmerülhet a lehetőség, hogy -akár tudtunkon kívül- eladás előtt, egy ilyen "veszélyes üzemben" dolgozott a gép. Ezért  -ha csak nem patyolat tiszta állapotú a targonca-  érdemes vásárlás után egy alapos tisztításnak alávetni, és a kezelőszerveket lefertőtleníteni. 

 

2. Állagmegóvás

A vastag rétegben lerakódott szennyeződés a targoncának sem használ. Először is eltömíti a zsírzópontokat, azután súrlódó felületet hoz létre az egyes kenési helyeken, ahol gördülésre, vagy éppen egyenletes csúszásra lenne szükség. A zsírzópontok eltömődésével megszűnik a belső alkatrészek kenése, az alkatrészek elkopnak, a kenési vagy forgási helyek szennyeződése pedig tönkreteheti a külső görgőket, síneket, csúszkákat. Egyes szélsőséges esetekben az ilyen szennyeződések pl. az emelőtorony stabilitását teszik tönkre azáltal, hogy a görgővezető olyan szinten elkopik, hogy a görgő kiesik.  A futóművek alkatrészei is hasonló sorsra jutnak, a vastag szennyeződés, lerakódás miatt, 

És mi a helyzet a finommechanikával? Vagy a motorhűtéssel? Hiszen, hogyan tudja a motor hűtését ellátni egy végletekig eltömődött vízhűtő, pláne olajhűtővel együtt? Vagy mi a helyzet a motor levegőjével? Ha a levegőszűrő már felismerhetetlen a vastag portól, akkor a motor vajon milyen levegőt szív be? Hogy a vezérlő elektronikáról már szót se emelejünk.

A rendszeres tisztítás elhanyagolása, a szennyeződések "gyűjtése", "hurcolása" lássuk be, anyagilag sem kifizetődő. Hiszen olyan főelemek is károsodhatnak, amelyek rendszeres tisztítás melletti amortizációja sokkal később következett volna be, s amelyek javíttatása vagy cseréje igen költséges lehet.

És, mi a helyzet a szemrevételezéses gépellenőrzéssel, amit ugye nagyjából minden műszak előtt illene megtenni? Hogy lehet megállapítani a 14 mm sár alatti hidraulikacsatlakozón, hogy vajon az szivárog-e, vagy valami más? Mit lehet látni a tömörre szennyeződött vízhűtőn, hogy megsérült-e, vagy összehajlottak-e a hűtőbordák amikor Józsi nekiment a farakásnak? 

 

3. Biztonság

A munkagépeken napi rendszerességgel, több órát dolgozó gépkezelők rutinszerű, sokszor pörgős, "határidős" munkavégzése megköveteli, hogy a munkagép mindig üzembiztos, és balesetmentes legyen. Azonban a vastag, olajos, csúszós, ragacsos szennyeződéssel "ellátott" targonca nem éppen ezt a biztonságot sugallja. Elég egy rossz mozdulat, egy csúszós fellépő, és már kész is....

És, mi a helyzet a biztonságtechnikai feliratokkal, jelölésekkel, berendezésekkel? A vastag lerakódástól nem látható figyelmeztető piktogramok már nem kiabálnak, hogy ne tedd oda a kezed, vagy ne állj a teher alá, vagy ne dohányozz a gázüzemű targoncán..., sőt, ne menj be vele a hegesztő üzembe...

Persze, egy belevaló targoncás ezt mind jól tudja, és természetesen e szerint végzi a munkáját. De, ha zöldfülű vagy egy fűrésztelepen, ahol már magát a targoncát megtalálni is kihívás a fűrészpor alatt, akkor jobb, ha előveszed a kézikönyvet, és persze a fényvisszaverő csíkok hiánya, és az elhalványult világítás miatt jobb, ha fütyörészel is, amíg dolgozol, hogy mindenki tudja, mikor merre jársz.

 

4. Esztétika

Miért is fontos, hogy egy targonca jól nézzen ki, és tiszta legyen? Talán, mert az üzemeltetőnek ez a mániája, és szereti ha minden patyolat körülötte,... és talán azért (is) szereti, mert tudja, hogy a hozzá érkező ügyfelei joggal alkotnak első benyomást a munkagépek állapotáról, mielőtt üzletet kötnek vele. Hiszen milyen szolgáltatást, üzleti kapcsolatot tud nyújtani az a tulajdonos, aki a munkagépeit elhanyagolja? Hanyag szolgáltatást, és hanyag üzleti kapcsolatot! Sőt, melyik üzletfele örülne, ha látná, hogy a méregdrága műanyag ablakait egy szutykos targoncán, ide-oda libikókáztatva, olajsárral megspékelve helyezi a kamionra? De, manapság ilyen, már alig van...

Nem utolsó sorban; milyen üzenetet hordoz egy elhanyagolt, vastagon ragacsos, sáros targonca a targoncavezetőnek? Pontosan azt, hogy itt minden így működik, hanyagul, sárosan, ragacsosan. Így működnek a targoncák, ezért nagyjából ez az elvárás is, sőt... így működik a bánásmód is. Elgondolkodtató, nem?

 

Tehát, szánjunk egy kis időt munkagépeinkre, és a körülményekhez igazított rendszerességgel végezzük el a minimális tisztítást, időnként alapos mosást. 

 

Ha nincs rá idő, vagy úgy érzi nem lenne elég szakszerű, vagy alapos, akkor keressen fel egy szervizt, aki elvégzi a tisztítást.

 

A munkagépek meghálálják a gondoskodást, és a környezet is kicsit más szemmel, más szemlélettel tekint egy, igényesen karbantartott munkagépekkel üzemelő telephelyen.

 

Legyen Ön is igényes targonca üzemeltető!

 

Legyen Ön is a mi Ügyfelünk!

 

SÓSTÓTARG 2022.08.31.

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. RENDBEN Szabályzat