A veszélyes hulladék egyenlege

Targonca javítása és szervizelése közben keletkező veszélyes hulladékot maradéktalanul elszállítjuk, és megsemmisítésre átadjuk. Természetesnek tűnik, de mégsem az. A veszélyes hulladék kezelése felelősségteljes tevékenység, amely ráadásul költséggel jár.

2020 augusztus 19.

A veszélyes hulladék kezelése

A veszélyes hulladék kezelése manapság szinte túlbeszélt téma. Szinte...

Mégis, nem lehet elégszer hangsúlyozni, körülírni, leszabályozni, dokumentálni, hogy mindenki tudomásul vegye, megértse és alkalmazza.

A SÓSTÓTARG logója még csak egy ceruzás vázlat volt, de már tudtuk, hogy ezt az utat fogjuk járni, kerül amibe kerül. 

 

Nem újrahasznosítható

A veszélyes hulladék kezelése nem túl bonyolult feladat, legalább is a targoncaszerviz kapcsán. A hulladékot össze kell gyűjteni és el kell szállítani (vagy szállítatni) az átvevő helyre, ahol mennyiségileg és fajtánként dokumentáltan, némi anyagi ellenszolgáltatás fejében átveszik. Tehát pénzbe kerül a szolgáltatónak, hogy az ügyfeleitől elszállított hulladékot leadja. Ezt fontos tisztázni, már csak azért is, mert a több évtizedes rossz tapasztalat miatt néha a megrendelők mást feltételeznek. Tehát amit elszállítunk, az nem újrahasznosítható!

 

Lefejtett olajok

A targoncaszervizek alkalmával lefejtésre vagy leeresztésre kerül a motorolaj, hajtóműolaj, váltóműolaj és a hidraulika olaj. Kisszerviz alkalmával csak a motorolaj, nagyszerviz alkalmával a motorolaj a többivel együtt. Ha az esedékes szerviz üzemóra még nem telt le, de az olaj állaga, minősége már nem megfelelő, akkor szerviztől függetlenül is cserélni kell akár a hidraulika olajat, akár a motorolajat, vagy bármely másikat. Az olaj lefejtése szállításra alkalmas, kisebb gyűjtőedénybe történik, majd elkülönítetten, feliratozva, a szervizautóval elszállításra kerül. Az összegyűjtött használt olaj -egy megállapodás értelmében- forgalmazó által, dokumentáltan elszállításra, az elszállítás pedig kiszámlázásra kerül. A lefejtett olaj helyébe minőségi, megfelelő paraméterekkel rendelkező, tiszta olajat töltünk.

 

Kiszerelt olajszűrők

Olajcserék alkalmával, természetesen a tiszta olaj feltöltése előtt a régi, szennyeződött szűrőket el kell távolítani, helyükre új, típusazonos, megfelelő minőségű szűrőket kell beszerelni. Az elhasználódott szűrőket, megkülönböztetett jelzésű és alapanyagú gyűjtőzsákba rakjuk, majd szervizautóval elszállítjuk. A gyűjtőzsákok -megállapodás értelmében- forgalmazó által, dokumentáltan elszállításra, az elszállítás pedig kiszámlázásra kerül.

 

Kiszerelt levegőszűrők

A levegőszűrőket minden szerviz alkalmával cserélni kell. A szennyezett levegőszűrő miatt ugyanis a motor teljesítménye és élettartama jelentősen csökken. A kiszerelt, elhasználódott levegőszűrőt szintén összegyűjtjük, és elszállítjuk. További kezelése az olajszűrőkkel megegyezik.

 

Kiszerelt alkatrészek

A szervizek, javítások során kiszerelt, elhasználódott, törött, sérült alkatrészeket gyűjtőedényben elszállítjuk. Az alkatrészek a továbbiakban  alapanyagtól függően veszélyeshulladék kezelésre, vagy fémhulladék kezelésre kerülnek. A veszélyeshulladékot tartalmazó alkatrészeket veszélyes hulladék megsemmisítési tevékenységet végző üzembe elszállítjuk. A megsemmisítésre beszállított hulladékot dokumentáltan átveszik, a megsemmisítést kiszámlázzák.

 

Leszerelt gumiabroncsok

Igen, a gumiabroncs is veszélyes hulladék! Tudjuk, lehet belőle mini kerti tavat, meg virágládát, meg kötélhintát barkácsolni, de mégiscsak veszélyes hulladék. Tehát a targoncáról leszerelt, használt gumiabroncsot is elszállítjuk, majd leadjuk, melyet szintén dokumentáltan átvesznek, és az átvételről számlát készítenek.

 

Göngyöleg, csomagolás, tárolóedény

Az új alkatrészek csomagolásait, az egyes olajtípusok tárolóedényét (olajos kanna), a különböző tisztító-, és kenő aeroszolok palackjait szintén összegyűjtjük és elszállítjuk.

- A csomagolások alapanyagtól függően vagy veszélyes hulladék gyűjtőbe és elszállításra kerülnek, átvételi díj ellenében, vagy papírhulladék kezelése történik.

- Az olajtároló edényeket (kannákat) elszállítjuk megsemmisítésre, ahol a beszállított hulladékot dokumentáltan átveszik, a megsemmisítést kiszámlázzák.

- Az aeroszolok palackjai a megkülönböztetett jelzésű és alapanyagú gyűjtőzsákba kerülnek, melyet -megállapodás alapján- forgalmazó elszállít, majd kiszámláz. 

 

Szennyfogó- itatós- és törlő anyagok

A javítások és szervizek alkalmával gyakran használunk szennyfogó kartonokat és textíliát, a padozat, útburkolat szennyeződésének elkerülése érdekében. Ezeket a szennyfogókat a targoncák alá helyezzük, a javítás megkezdése előtt. A munkafolyamat befejeztével a szennyfogókat a gyűjtőzsákba helyezzük. A javítások alkalmával papír- és textilalapú itatós- és törlőanyagokat is használunk, melyeket szintén a megkülönböztetett jelzésű gyűjtőzsákba helyezünk. Elszállítást követően -megállapodás értelmében- forgalmazó átveszi majd kiszámlázza.

 

Dokumentálás

Az elvégzett targoncaszervizek és javítások alkalmával munkalapot állítunk ki amelyen többek között az elvégzett munka leírása, a felhasznált anyagok, -alkatrészek felsorolása, és a javasolt további tennivalók, észrevételek szerepelnek. És még valami nagyon fontos. Minden munkalapra felkerül a "VESZÉLYES HULLADÉK ELSZÁLLÍTÁSA MEGTÖRTÉNT" bélyegző, piros tintával.

Ennek több előnye is van.

- Először is tudatjuk kedves ügyfelünkkel, hogy megnyugodhat, neki nincs további teendője, a targonca körüli hercehurca nyomait feltakarítottuk, szemetet, hulladékot összeszedtük és elszállítottuk.

- Másodszor tudatjuk vele, hogy igen, a gumiabroncsot is elvittük, tehát abból virágláda már nem lesz, és ezt aláírásával nyugtázza, a megfelelő helyen.

- Harmadszor, ha mégis igényt tartana a virágládára, illetve az abroncsra, vagy bármi másra, amit egyébként elszállítanánk, azt kérjük írásban jelezze, és a bélyegzőt áthúzva részletezze, ezzel a további veszélyes hulladék kezeléssel járó felelősséget vállunkról vegye le. Cserébe lesz egy muskátlis ládája.

Hogy miért van erre szükség? Nos, van egy igen bölcs megállapítás, ami ide is rettentően illik: "Mindennek oka van..." 

 

Az egyenleg

A veszélyes hulladék kezelése tehát mint látható, szervezési feladatok, és bizonyos tevékenységek elvégzését igényli. Ezen túlmenően, két eset kivételével minden hulladék típus leadása költséggel jár. A papír- és fémhulladék leadása elméletileg bevételt jelent. Elméletileg. Azonban, mint köztudott a papír- és fémhulladék hosszútávú tárolása helyigényes, és macerás. Kistételű elszállításuk költsége pedig több, mint a felvásárlói díj.

Összességében tehát a veszélyes hulladék kezelése egyértelműen költséggel jár.

Az egyenleg mégsem negatív!

Hogy lehet ez?

Környezetünk megóvása a jövő nemzedék számára, nem lehet negatív egyenlegű. Ez csakis nyereséges lehet. Nyereség gyerekeinknek és unokáinknak, nyereség a körülöttünk lélegző élővilágnak, és nyereség nekünk, akik tettünk azért, hogy mindez fenntartható legyen.

Ezért ügyfeleinket is arra biztatjuk, hogy kis odafigyeléssel, céltudatos magatartással tegyenek azért, hogy az egyenleg számukra is pozitív legyen.

 

Tegyen Ön is a környezetért!

 

Legyen Ön is a mi ügyfelünk!

 

 

SÓSTÓTARG KFT.  2020.08.19.

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. RENDBEN Szabályzat