Főelem felújítás

Munkagépek alkatrészeinek cseréje, kisebb-nagyobb javítások elvégzése általában a szükséges kategóriába tartozik. A főelem, az más kérdés. A főelem felújítása költséges, időigényes, és nem biztos, hogy gazdaságos. Targonca váltóművet szedtünk darabokra.

2021 február 12.

 A főelemek felújítása mindig sok kockázatot rejt. A targonca főelem felújítása is. Előre nem látható galibák mindig történnek, rejtett hibák mindig akadnak. Hogy mekkora a galiba, és mekkora a rejtett hiba, na, az a nem mindegy.

Desta váltóművet, komplett fékrendszerrel szedtünk darabokra nemrég, és ennek kapcsán szeretnénk néhány gondolatot megosztani.

Ebben az esetben még a gazdaságosság határain belül megoldható volt a targonca váltóműjének felújítása. Egy olyan targonca esetében, amelynek teljesítménye, teherbírása, elemeinek tartóssága (megérdemelten) indokot adott, az alapos váltófelújításra (amely egyébként komplett fékfelújítást is jelentett, a műszaki adottságok miatt).

 

A probléma

A váltómű sok sebből vérzett. Tengelyzáró fedelek hiányoztak róla, ahol a szennyeződés akadály nélkül jutott a csapágyak közé. Porvédőgyűrűk, tömítések, szimeringek, kapcsosgyűrűk, egyéb zárósapkák korrodált, hiányos állapotban, szintén szennyeződést és olajelfolyást okoztak. A szivattyú üzemképtelenné vált. A felújítás kérdése elkerülhetetlen volt. A projekt jól teljesült.

 

Általános tapasztalatok, és egy kis segítség leendő és meglévő ügyfeleinknek.

 

Felújítási hajlandóság

A targonca üzemeltetők felújítási hajlandósága változó. Sok tényező befolyásolja.

A fő szempontok azonban mindig ugyanazok, és ajánlatosak ezeket alaposan végiggondolni.


- A felújítás legyen gazdaságos! Vagyis a targonca további üzemeltetésével, termelékenységével, az elvégzendő munka értékével, esetleg a továbbértékesítéssel, bérbeadással, rövid távon térüljön meg a felújításra fordított költség.


- A felújítási költség legyen piacképes, reális! Ez természetesen szolgáltató függő, és mint ilyen, az üzemeltető kompetenciája azt eldönteni, kivel javíttat.


- A felújítás időtartama, a vállalási határidő legyen belátható, tervezhető! Lehetőleg ne kötődjön egyik ünnepünkhöz sem... (... majd húsvétra meglesz...)


-
A felújítás legyen teljes értékű! A félig elkészült főelemjavítás hátramaradt költségeit csak mentalistával lehet megjósolni, a munkálatokat (amit más hátrahagyott) pedig igen kevés szolgáltató végzi el őszinte mosollyal.

 

- A felújítást ne halogassuk! Ha a targonca még üzemel, még elzötyög, eldolgozgat, de már csörög-csattog, sziszeg-pöfög-durrog, lassabban megy, vagy nem hajlandó hegyet mászni, vagy nem szeret kanyarodni, esetleg csíkot húz maga után, néha egy kis füst vagy gőz előjön innen onnan, az már probléma. Azt már nem szabad figyelmen kívül hagyni. És minél előbb látunk neki a felújításnak, annál kevésbé lesz óriási a számla. Tehát ne várjuk meg, amíg a váltószivattyú végleg megadja magát, vagy amíg a lamellák összeszakadnak, ne várjuk meg, amíg a motorblokk megreped, vagy a hűtő kilyukad, vagy az elsőkerék kifordul. 


- A szolgáltatást végző legyen hiteles, leinformálható, referenciaképes, és elérhető... (még azután is, amikor a munkát már elvégezte, és a munkadíjat számára már kifizették....!)


Ha mindez adott, akkor érdemes árajánlatot kérni, még akkor is, ha ezeknél a munkálatoknál lehetetlen tartani a kiadott ajánlati összeget. Az árajánlat másról is tájékoztatást ad, nemcsak a munka volumenéről, időtartamáról, fizetési feltételekről, előre látható anyagszükségletről, és azok beszerezhetőségéről.

Tájékoztatást ad a szolgáltató egyéb készségeiről is!


Ezért bíztatjuk ügyfeleinket, ha kétségeik vannak, kérjenek több irányból ajánlatot. Sokat segít a döntésben.


Kedves leendő ügyfelünk!


Önnek ne legyenek kétségei, inkább legyen Ön is a mi ügyfelünk!


Kérjen, kérdezzen, hívjon!

(A felújítást sikeresen elvégeztük. A munkálatok közben készült alkatrész- és munkaképeket megtalálja itt, weboldalunkon, a Galériában.)

 

SÓSTÓTARG 2021.02.12.

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. RENDBEN Szabályzat