Fogas kérdés

A targonca főbb elemeinek cseréje olyan, mint egy foghúzás. A targonca javítása költséges, leállása termeléskieséshez vezethet. Nehezen szánja rá magát az üzemeltető. Elmulasztása azonban óriási károkat okozhat! A fogas kérdésre tehát a válasz egyszerű.

2020 június 12.

 Példaként vegyünk egy fogaskoszorú tárcsa cserét. 

A targonca fogaskoszorús tárcsa cseréjét ajánlott elvégezni, amikor a fogak megkoptak. Ennek igen egyszerű tünetei vannak; a targonca nehezen, vagy egyáltalán nem indul be. A tárcsa feladata lenne ugyanis többek között az önindító által leadott forgás továbbítása a motor felé. Ez a forgó mozgás, ép alkatrészek esetén gyújtást gerjeszt, valamint szívóhatást képez a hengerben, amelynek eredményeképpen beindul a motor. Ha a tárcsa sérült, indításkor nyöszörgő, recsegő hangot ad, amit a kopott, vagy törött fogak miatti megcsúszás, kiugrás  okoz. A csere elmulasztása további károkhoz vezethet. Az önindító fogai is sérülhetnek, az alkatrész károsodik, vagy teljesen tönkre megy. Az úgynevezett citrom is ehhez a fogaskoszorúhoz kapcsolódik, mely az automataváltó mechanikát szolgálja ki. Ezekben az alkatrészekben is nagy károkat okozhat egy ki nem cserélt kopott, vagy törött fogazatú fogaskoszorú. 

A fogaskoszorú cseréje csak a motor teljes kiszerelésével kivitelezhető. Rendszerek lekötésével, a motor kiemelésével, és kiszerelésével igen bonyolult, nagy szakértelmet igénylő műveletsor, precíz végrehajtására van szükség. Tapasztalat, szakértelem és eszközfelszereltség nélkül nem ajánlott hozzákezdeni! 

 

Ahogy mi csináljuk:

Amennyiben felmerül a targonca javításának igénye, bizonyos hibás működés, vagy más tényezők alapján, hibafeltárással állapítjuk meg a targonca alkatrész cseréjének valódi szükségességét. Ezután árajánlatot készítünk a teljes munkafolyamatról, és a beépítendő targonca alkatrészekről. A targonca javítási munkafolyamat időtartamát az üzembentartóval egyeztetjük, a leállási időpont legkisebb termeléskieséssel járó időzítésének figyelembe vételével.

Ezért fontos a rugalmas időbeosztás, a műszakidőn kívüli, vagy munkanapokon túli szolgáltatás nyújtása is.

Nem utolsó sorban fontos megjegyezni, hogy egy ilyen elem cseréjével járó, érintett alkatrészek le- és visszaszerelése, komplett rendszerek megbontása, majd újbóli összerakása végeláthatatlan hibalehetőségekkel járnak, melyek további károkat okozhatnak. Ez csakis mindenre kiterjedő felelősségvállalással valósítható meg.

Cégünk a teljes javítási-szerelési munkafolyamatra és a beépített alkatrészekre garanciát vállal!

A targonca javítást végző szolgáltatások általában targonca szerviz tevékenységgel is foglalkoznak. Ezt figyelembe véve nem elhanyagolható annak a jelentősége, hogy egy jó szakember már a szerviz elvégzése alatt, egyes átvizsgálási folyamatok során tapasztalt eltérések, hibák alapján, észlei, és jelzi a targonca működésbeli problémáit, esetleges főbb alkatrész cseréjének szükségességét. Tehát nem evidens, hogy az üzemeltetőnek kell szembesülni azzal, hogy a targonca egyszercsak megáll.

Szervizeink során tapasztalt hiányosságokat, hibákat, működésbeli problémákat mi minden esetben írásban rögzítjük, a szerviz alkalmával kiállított alapbizonylaton!

A lehetőségeket mérlegelve tehát kijelenthetjük, hogy a fogas kérdés nem is annyira a fogak, mint inkább szakértelem kérdése. Egy jó szakember, tapasztalattal és jó rálátással biztonsággal, és főleg időben meg tudja állapítani, hogy a kérdéses alkatrész cseréje mennyire szükségszerű. Az üzemeltető részletes tájékoztatásával, ismeretek és tapasztalatok alátámasztásával olyan döntés meghozatalát segíti elő, mely a legkisebb ráfordítással járul hozzá az optimális targonca-üzemeltetéshez.

Üzemeltesse Ön is optimálisan targoncáját, fogas kérdések nélkül!

Legyen Ön is a mi ügyfelünk!

 

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. RENDBEN Szabályzat