Matek a szervizben

Targoncaüzemeltető szemszögéből a rezsióradíj a lényeg. Pedig itt is nagyon fontos a matek. A szolgáltatás eszközfelszereltsége fordítottan arányos a javítással eltöltött idővel, mely idő mennyisége szintén fordítottan arányos ügyfelünk mosolytartalmával.

2020 június 3.

Lássuk tehát, mivel is töltik a szolgáltatók azt a drága rezsiórát.

Először is, szemrevételeznek, felmérnek, mérlegelnek, majd a lehetőségekhez képest hozzálátnak.

 

A targonca tisztítása

Targoncánál tudvalevő, munkaeszközként minimális idő jut a karbantartásra, tisztántartásra, mosásra. Pedig ez a gép is szennyeződik, nem is akárhogy. Ezért az első lépés a targoncát kihámozni a lerakódott szennyeződés alól, hogy a hibás alkatrészhez hozzáférjünk. Erre vannak speciális oldó- és tisztítószerek, kisegítő berendezések, itató- és gyűjtő-leeresztő eszközök, amelyek egy felkészült szolgáltató alapfelszereltségei közé tartoznak. Minél több ilyen eszköz áll a rendelkezésre, a tisztítás annál gyorsabb, annál szennnyeződésmentesebb lesz. Tehát nem kezdünk el egy papírzsebkendőnyi ronggyal maszatolni, hanem speciális eszközöket használunk! 

 

A targonca szétszerelése

A tisztítást követi a szétszerelés. Aki kicsit is jártas a mechanikus szerkezetek szét- és összeszerelésének folyamatában, az tudja, hogy a megfelelő alkatrészhez a megfelelő szerszám kell! Különben a szerelés kétszer annyi időbe telik, miközben sérülnek a csavarok, alkatrészek, tömítések stb. Nos, a targonca mechanikus szerkezetei némileg eltérnek a mindennapjaink átlagos szerkezeteitől. Vagyis a targoncák szerelési munkafolyamatai speciális szerszámkészletet, speciális minőségben, speciális méretekben, néha speciális mértékegységben, vagyis egyedi eszközállományt igényelnek! Itt valóban a méret a lényeg. Több tonnás gépek szereléséről lévén szó, egyes szerszámok méretei és súlya, az erőkarok és adapterek, egy laikus számára óriásiak, de ezek az eszközök a targoncák javítási tevékenységéhez, ipari méretekben készültek, azért, hogy a munka minél hatékonyabb, minél gyorsabb és minél biztonságosabb legyen.

 

A javítás, alkatrészcsere

Szétszrelést követi a javítás, vagy alkatrészcsere. A targoncák egyes rendszerei, szerkezetei, szerkezeteinek javítása szintén speciális eszközöket igényelnek. Pumpák, légtelenítők, kompresszorok, befogó, és kiszedő szerkezetek, krimpelő- érvéghüvelyző- blankoló, egyéb fogó- és vágóeszközök, kalibráló- és mérőeszközök, akkumulátoros gépek- berendezések, forrasztás- hegesztéstechnika stb. A precíz munkavégzést többfunkciós megvilágítók, reflektorok és munkalámpák is segítik. 

 

Az targonca összeszerelése

Az összeszerelés műveletei nagyban hasonlítanak a szétszerelés műveleteihez, de itt is fontos a speciális eszközök használata, és mint tudjuk, a megfelelő sorrend. :)  Nem elhanyagolandó azonban az összeszerelési műveletek zökkenőmentes folyamatához, hogy a szétszereléskor az egyes rögzítők, csavarok, bilincsek gyűjtése tárolóedényekbe, szelektálva történjen. Ellenkező esetben, a szanaszét dobált sok vasdarab, hamar összekutyulódik, és az összeszerelés rémálommá válik, a targonca pedig még sokáig nem lesz üzemképes.

 

A szerszámok összeszedése

Összeszerelést követi a szerszámok, gépek-berendezések összeszedése, elrakodása. Gondolnánk, mi sem egyszerűbb ennél. Azért belegondolva, sokkal könnyebb és gyorsabb egy professzionális, szerszámkészletekből álló, bőröndös garnitúraállományt elrakni, mint vödörbe gyűjtögetni különféle szerszámokat. A többi gép is hamarabb a helyére kerül, ha megfelelően kialakított rendszer szerint történik a tárolása a szervizautón. Vagyis nem kell rásegíteni lábbal, és még három-négy ládát kiszedni, hogy azt az egyet bepakoljuk, majd a három-négy ládát újból visszarakjuk. Ezek apróságnak tűnnek, de a célszerű és biztonságos tárolással a szerviztevékenységet végző szakember dolga is sokkal könnyebb, továbbá rengeteg időt megspórol. Arról pedig tudjuk, minél kevesebb, ügyfelünk arcán a mosoly annál őszintébb.

 

Ami a jó szerszámot még jobbá teszi

Fontos megjegyezni, hogy a jó felszerelést, a professzionális szerszámkészletet, a speciális eszközállományt csak egy jól képzett, nagy szaktudású, munkájára igényes szervizelő tudja igazán hatékonyan kezelni. A hatékonyság az eszközismereten, a használat gyakorlati alkalmazásán, a gépismereten, és a szerszámhasználat tapasztalati tényezőin múlik. Azon, hogy a speciális szerszámokat használni is kell, jól kell tudni használni, és nemcsak esztétikai értékük van egy szervizautóban.

 

Összegezve tehát, a matek a következő:

a szolgáltatás eszközfelszereltsége fordítottan arányos a javítással eltöltött idővel, mely idő mennyisége szintén fordítottan arányos az ügyfelek elégedettségével.

Minél jobban felszerelt egy szolgáltatás, annál kevesebb a rezsióra mennyisége, vagyis a fizetendő rezsióradíj, és minél kevesebb a rezsióra mennyisége, ügyfelünk annál elégedettebb.

Mi arra törekszünk, hogy ügyfeleink minél elégedettebbek legyenek!

Ne matekoljon sokat, legyen Ön is a mi ügyfelünk!

Keresse júniusi kampányunkat!

 

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. RENDBEN Szabályzat