Milyen gumi a jó gumi, és mikor kell fehér?

A gumi akkor látja el megfelelően, és biztonsággal a funkcióját, ha jó a méretválasztás, jó a típusválasztás, jó az összetétel, megfelelő minőségű a vulkanizálás, és ha a megfelelő gumit a megfelelő helyen, és a megfelelő színűt használjuk.

2020 április 20.

Milyen gumi, a jó gumi, és mikor kell fehér?
A kérdés adott, a válasz nem mindig egyszerű. A gumi akkor látja el megfelelően, és biztonsággal a funkcióját, ha jó a méretválasztás, jó a típusválasztás, jó az összetétel, megfelelő minőségű a vulkanizálás, és ha a megfelelő gumit a megfelelő helyen, és a megfelelő színűt használjuk.
Targoncák gumiabroncsa, a gumiabroncs állapota nagyban befolyásolja azokat a menetteljesítménnyel összefüggő tényezőket, amelyek fontosak egy munkagépnél.
1.) Méretválasztás: az adott targonca pontos abroncsméretét a már meglévő abroncsról leolvashatjuk. Ha a kopás már olyan mértékű, hogy ez nem lehetséges, akkor az adattáblákról egyéb dokumentumokról leolvasható. A megfelelő méret nagyon fontos, a jó illeszkedést csak a tárcsára való, megfelelő abronccsal tudjuk elérni. Azonban a méretezés nem takar minden specifikációt! Ezért a beazonosításhoz mindig kérje szakember segítségét.
2.) Specifikus alak/típusválasztás jelenti az osztott, vagy fixtárcsás abroncsok megkülönböztetését, amit a mérettáblázat nem takar! A helytelen abroncstípus, vagy egyáltalán nem felszerelhető a tárcsára, vagy csak roncsolással, ami az abroncs minőségi romlásához, tartósságának csökkenéséhez vezet. A fixtárcsás abroncsok leszerelése csak speciális, nagyteljesítményű préssel végezhető el. Az osztott-tárcsás abroncsok le- és felszerelését helyszínen végezzük el.
3.) Összetétel: a jó minőségű abroncs megfelelő százalékban tartalmaz kaucsukot, ami a gumi rugalmasságát, tartósságát adja. A rossz minőségű abroncs alapanyaga, kaucsukhelyettesítő, szintetikus anyagokkal térfogatnövelt „gumi”. Élettartama harmada a jó minőségű abroncsnak, és már korai szakaszában repedezik, alaktartását, rugalmasságát elveszíti. A targonca állásidejében a nagy tömeg miatt a gyenge abroncs ellaposodik, majd elindulást (munkábaállást) követően csak több óra elteltével nyeri vissza kerek formáját. Addig a kerék deformitása miatt a targonca egyenetlenül, rázkódással, „klattyogva” mozog. Az áru biztonságos szállítása, precíziós kiemelése, rakodása nehézkes, vagy lehetetlenné válik. További terhelésre megmozdul az abroncs a keréktárcsán, elválik a tárcsától, forgás közben éles hangot ad ki. Ilyenkor „sír” a targonca. (A keréktárcsán csúszó abroncs fékhatása nagymértékben gyengül!)
4.) Megfelelő minőségű vulkanizálás: a targonca abroncsa is lehet gyenge minőségű, és ez nem csak az alapanyagtól függ. A rossz megmunkálás, helytelen vulkanizálás következtében légzárványok keletkezhetnek, ki nem vulkanizálódott szakaszok, pontatlan forma és egyéb munkafolyamati „hanyagság” okozta minőségi hiba fordulhat elő. Ezek mind az abroncs tartósságát és biztonságos menetteljesítményét rontják.
5.) Megfelelő gumit a megfelelő helyen használjunk: a targoncák felhasználása ma már igen sokrétű. Az élelmiszeripar, gyógyászat, nehézipar, kereskedelem, építőipar, mezőgazdaság igen sokrétűen alkalmaz targoncákat. A különböző felhasználási területeken, különböző terepviszonyokon kell üzemeltetni ezeket a gépeket. Különböző terepviszonyokhoz, különböző típusú abroncsokat, különböző kerekű targoncákat kell alkalmazni. A tömör és fúvott abroncsok közötti választás a felhasználási terület adottságaitól függ. Tömör gumit az egyenletesebb terepekre, míg a fúvott gumit az egyenetlen, pl: gödrös, murvás terepekre ajánlják. Persze a kerekek mérete is fontos, ez azonban már a targoncatípustól függ, tehát ezeket a szempontokat már vásárlás előtt érdemes átgondolni.
6.) Megfelelő színű gumi használata: vannak speciális, úgynevezett „nyomot nem hagyó” gumi típusok, így targonca gumiabroncsok is, melyek általában fehér színűek, és ahogyan a nevükről sejteni lehet, haladáskor, de főleg fékezéskor nem hagynak nyomot a padozaton. Ez nagyon fontos lehet olyan vegyi-élelmiszeripari területeken, ahol a padozat tisztántartása fontos szempont, és az anyagmozgatás targoncával történik.
Mindezeken túlmenően be kell látni, hogy a gyenge minőségű, helytelen típusválasztású, vagy túlhasznált abroncs rontja a fékhatást, a targonca irányíthatóságát, és stabilitását! Ezek olyan fontos üzembiztonsági elemek egy ipari gép használatában, amelyeket mindenkép szem előtt kell tartani targonca üzemeltetéskor.
Tehát a megfelelő targonca gumiabroncs kiválasztása nem is olyan egyszerű. Ezért bízza inkább szakemberre! Cégünk olyan speciális tudástárral rendelkezik e témában, ami nagyon ritka, így minden fenntartás nélkül ránk bízhatja targoncája abroncsát. Kérje szaktanácsunkat, kérjen árajánlatot, keressen minket elérhetőségeinket! 
Üzemeltesse biztonságosan targoncáját!

 

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. RENDBEN Szabályzat