A szerviz, mint diagnosztika

A targonca szervizeinek fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Legyen az kisszerviz, vagy nagyszerviz, az nálunk egyben a gép alapos átvizsgálását, felszereltségi hiányosságainak felfedését, rejtett, vagy kezdődő problémák feltárását is jelenti.

2020 május 12.

A targoncák, mint emelő- anyagmozgató munkagépek, igen összetett motorikus- hidraulikus- illetve emelőszerkezeti sajátosságokkal rendelkeznek. Biztonságos üzemeltetésükhöz elengedhetetlen a rendszeres szervizek elvégzése. A szervizek alkalmával nemcsak az elhasználódott anyagok, alkatrészek cseréje szükségszerű, bár ezek jelentőségét semmiképpen nem szabad alábecsülni. A szűrők és olajak cseréje, a gyertyák, a hűtőfolyadék és az ékszíj ellenőrzése a szervizek alappillérei.

Ezen túlmenően azonban elengedhetetlen a targoncák

- fékrendszerének alapos átvizsgálása, teszteléssel, fékcsövek  és munkahengerek szivárgásmentességének vizsgálata, fékpofák hatékonyságának ellenőrzése, fék beállítás ellenőrzés, szükség esetén utánállítás, rögzítőfék ellenőrzés.

-  a futóművek, hátsóhíd ellenőrzése a targonca megemelésével, futóművek "bemozgatással" történő stabilitási ellenőrzése

-  abroncsok állapotának megfelelősségi ellenőrzése

- az emelőszerkezet és adapterek felülvizsgálata teljes részletességgel, a görgők és egyéb elemek szemrevételezése, azok épségének vizsgálata, kopásvizsgálat, használat közbeni tesztelése, beállítási szinkronok ellenőrzése, utánállítása, majd kenőpontokon zsírzása 

-  kezelőegységek, mechanikák, visszajelző berendezések ellenőrzése

-  üzemanyagrendszer szivárgásmentességének ellenőrzése, adagolásbeállításoknak üzem közbeni ellenőrzése, utánállítások

a hidraulikarendszer működésének ellenőrzése, szivárgásmentesség ellenőrzés, hidraulikacső öregedés/töredezettség vizsgálata, folyadékszint ellenőrzés, folyadékviszkozitás ellenőrzés

- egyéb biztonsági berendezések meglétének, működőképességének és megfelelőségének vizsgálata, mint pl világító berendezések, figyelmeztető jelzések -táblák, továbbá a vezetőülés és biztonsági öv meglétének és épségének ellenőrzése.

- első szerviz alkalmával az adattáblák meglétének és beazonosíthatóságának leellenőrzése, egyéb adatsorok (motorszám, alvázszám) láthatóvá tétele, tisztítása, adatfelvétel.

- nagyszerviz alkalmával (és egyes esetekben kisszerviz elvégzésénél is) természetesen a hidraulika- váltómű- és hajtóműolajak, és azok szűrőinek cseréje is ide tartozik.

- utoljára, de nem utolsó sorban fontos az egyes alkatrészek, szűrők cseréjét megelőzően a fogadóelemek, szerkezetek alapos tisztítása mechanikusan, portalanítás sűrített levegő befúvással, továbbá speciális tisztítósprék használatával. Tisztítás után a fogadóelemek, szerkezetek épségének, rögzítések, tömítések meglétének és épségének ellenőrzése.

Ezt nevezzük a targonca teljes felülvizsgálatának, mely tevékenység alatt diagnosztizálhatók egyes meghibásodásra utaló jelek, működésbeli rendellenességek, hiányosságok, rejtett, vagy kezdődő hibák.

Tehát a jó szerviz egyben diagnosztika is!

A feltárt meghibásodásokat, hiányosságokat minden esetben felvezetjük az alapbizonylatként szolgáló "Munkalapra", melyből egy példányt ügyfelünk azonnal kézhez kap, így részletes, írásos tájékoztatást kap targoncája állapotáról. Továbbá javaslat formájában a feltárt hiba elhárítására megoldást is feltüntetünk, így a további teendőkről is azonnal tudomást szerezhet ügyfelünk.

A szervizek alakalmával történő teljes átvizsgálást, felülvizsgálatot, minden esetben a szerviz idejére meghatározott rezsióra takarja, tehát ez pluszköltséget nem jelent ügyfeleinknek. 

Éljen a lehetőséggel, kérjen szervizt targoncájára, tudja meg mi a teljes diagnózis az Ön targoncájára nézve, milyen várható meghibásodásokkal és költségekkel kell számolnia a közeljövőben. Ezáltal elkerülheti az esetleges nagyobb kárt, és nagyobb költségeket azzal, hogy már a meghibásodás kezdetekor, kisebb ráfordítással teszi üzembiztossá targoncáját. Elkerülhet egy esetleges balesetet azzal, hogy idejében tudomást szerez egy rejtett emelőhibáról, vagy fékhibáról.

Vagy meggyőződhet róla, hogy targoncájával minden rendben van, csak némi gondoskodást igényelt. 

Tapasztalja meg, milyen a szerviz, mint diagnosztika! Legyen Ön is a mi ügyfelünk!

 

 

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. RENDBEN Szabályzat