Targonca adatainak fontossága

Használt targonca vásárlásakor rengeteg szempontot kell figyelembe venni, állapotát, működőképességét megvizsgálni. A targonca későbbi karbantartásához, javításához azonban szükségesek az alapvető adatok is! Ezek megőrzése fontos feladat!

2022 április 28.

Az adatok rögzítése

Új targonca vásárlásakor nincs más dolgunk, mint a vásárláskor kapott dokumentációt eltenni, irattározni, esetleg nyilvántartásban rögzíteni. A gépkönyv, és használati útmutató később is szükséges lehet, ezért azokat is érdemes megőrizni. A targonca legfontosabb műszaki adatai azonban sokkal kézenfekvőbb "helyen" vannak "tárolva". A gyártók nem véletlenül fektetnek nagy hangsúlyt a géptípus, sorozatszám, főelemazonosítók, és mérettáblázatok elhelyezésére. Új targoncákon ezek könnyen megtalálhatóak, értelmezhetőek. A mellé kapott dokumentációban viszont nagy valószínűséggel NEM SZEREPELNEK FONTOS azonosítók! Ezért érdemes azokat külön feljegyezni.

Használt targonca vásárlása esetében azonban a képlet nem ilyen egyszerű. A targonca használata közben a felhelyezett alutáblák megsérülnek, megkopnak, sőt... leesnek. A gép legfontosabb adatai elvésznek! A matricázott motorszám leázik, az alvázszámot húsz év alatt 5 réteg festékkel átfestették, megtalálni képtelenség. Tehát vásárláskor, ha már úgy is adásvételit írunk, faggassuk ki az eladót az adatokról, kotorja elő a szekrényből a korábbi adásvételit, vagy a leesett adattáblát, vagy a kockásfüzetet, amibe felírta. Írjunk fel mindent, ami rendelkezésre áll!

 

Milyen adatok lehetnek fontosak?

Minden (is)! Ami van! A targonca adattáblája alapvető! A nélkül NEM AJÁNLOTT gépet vásárolni! Olyan adatokat tartalmaz, amelyek hiányában alapvető alkatrészeket, de még egy kacifántos levegőszűrőt sem tudunk beazonosítani. Sőt, nem szerkezetvizsgáztatható, és nem engedélyeztethető közúti közlekedésre!  Tehát, ami az adattáblán van; modellszám, típusszám, szériaszám, gyártási szám, gyártási év, terhelhetőség.

Aztán az emelőoszlop táblája, amely lehet alutábla, de lehet ütött számsor.

Az oldalmozgató sorozatszáma, típusa, amely lehet matrica (!) vagy ütött számsor.

Motorszám, amely lehet alutábla, papírmatrica (!), vagy ütött szám.

Az alvázszám, amely általában ütött számsor, de néha csak matrica(!).

Továbbá egyéb főelemek gyári számai, amelyek megtalálhatóak. Váltó gyári száma, abroncs mérete, akkumulátor típusa, mérete stb., stb.

Igen, macerásnak hangzik. Még milyen macerás, amikor pont az az adat hiányzik, ami alapján egy alkatrész rendelhető lenne. Ennek hiányában az alkatrész NEM RENDELHETŐ, targonca üzemképtelenné válik, sőt már nem eladható. Mert ki vesz meg egy olyan targoncát, amiben hibás egy alkatrész, amit nem lehet kicserélni?

 

Hol találhatóak az ütött számok?

Az esetek 75%-ban pofon egyszerű, jól látható, logikus helyen. Na, de a 25%. Az egy rémálom.

Általában egy-egy típusnál, azonos évjáraton belül, következetesen egy bizonyos helyre ütik, vagy helyezik az azonosító számot. Tehát, ha valakinek már van tapasztalata, mert sokféle típussal, több évjáraton belül találkozott azonosító adatokkal, akkor kapásból egy bizonyos pozícióban fog behasalni a targonca alá, és varázslóként tárja fel az addig ismeretlent. 

Ezért azt tanácsoljuk, ha megkaparintott egy kedves, ügyes, ámde kissé koros targoncát, mindenképpen tárja fel, és rögzítse a még fellelhető adatokat. Ha a felsoroltak közül valamelyiket nem találja, szívesen segítünk benne. Gépállományunk, vagyis azokból a targoncákból álló bázis, amelyeket szervizelünk, és javítunk, igen változatos, sokrétű, sokféle korú, és szinte minden mai (használatban lévő) típus fellelhető benne. Ezért a tapasztalat szinte magától ragad. 

Szóval, ha kedvenc targoncája titkol néhány adatot, és fogalma sincs hol keresse, csörgesse meg a megfelelő számot, amit már tud:

06 20 555 0505. 

 

És, ha tetszett a válasz, az alvázszám mellé írja oda legyen szíves: SÓSTÓTARG KFT., Nyíregyháza

 

Legyen Ön is a mi Ügyfelünk!

 

SÓSTÓTARG 2022.04.27.

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. RENDBEN Szabályzat